Diensten
Klanten
 

Nieuws

Groei DSL in Nederland 230 procent

Het aantal DSL-aansluitingen in Nederland is in de twaalf maanden tot en met eind september met 230 procent toegenomen. Dit maakte het internationale DSL Forum bekend. KPN telt inmiddels 710 duizend ADSL-aansluitingen, tegenover 310 duizend aan het begin van het jaar.

Het DSL Forum is een consortium van rond de 200 bedrijven die actief zijn op de markt voor breedband-internet, zoals internetaanbieders en fabrikanten van randapparatuur. Doel van de organisatie is het gebruik van DSL te bevorderen, onder meer door nieuwe standaarden te formuleren en nieuwe applicaties te helpen ontwikkelen.

Zover is het nu nog niet, de cijfers tot en met september laten zien dat er in de twaalf maanden tot en met september er 25 miljoen nieuwe DSL-aansluitingen bijkwamen, zowel voor zakelijk als prive-gebruik. Het totale aantal aansluitingen kwam daarmee op 55 miljoen. Volgens het DSL Forum zal dit aantal eind december gestegen zijn tot meer dan 62 miljoen aansluitingen.

De cijfers van het DSL Forum zijn inmiddels wat achterhaald. Zo gaat het nog uit van 642,6 duizend DSL-aansluitingen in Nederland eind september (consumentenmarkt), terwijl dit aantal inmiddels weer stevig hoger ligt. KPN maakte vorige week bekend dat het 710 ADSL-aansluitingen heeft, een toename van 129 procent in vergelijking met de situatie bij de start van het jaar (310 duizend aansluitingen). KPN heeft hiermee de doelstelling van 700 duizend aansluitingen eind dit jaar al overtroffen. Zon telt inmiddels 100 duizend aansluitingen, zo maakte het deze week bekend. De cijfers van het DSL Forum geven wel inzicht in de wereldwijde rangschikking op de DSL-markt.

Gekeken naar het aantal DSL-aansluitingen als percentage van het totale aantal telefoonaansluitingen lig Zuid-Korea aan kop, met 30,4 procent. Eenvijfde van deze aansluitingen bestaat uit de nog snellere variant VDSL. De top vijf van landen met het hoogste percentage DSL-gebruikers vervolgt met Taiwan (18,1 procent), IJsland (17,9), Hong Kong (17,1) en België (13,7). Nederland staat hierbij op de 20e plaats.

De meeste aansluitingen voor DSL - in absolute aantallen - waren eind september te vinden in Japan (9,2 miljoen), gevolgd door de Verenigde Staten (8,2), China (7), Zuid-Korea (7) en Duitsland (4,2).

De cijfers geven overigens geen algemeen beeld van het gebruik van breedband, in veel landen heeft kabelinternet ook een sterke positie. Nederland telde volgens het DSL Forum eind september 642,6 duizend DSL-aansluitingen en bezette daarmee wereldwijd de 15e plaats.

(bron: Emerce)

Meer nieuws...