Diensten
Klanten
 

Nieuws

Google zoekt in tv-fragmenten

Op 25 januari 2005 heeft Google een testversie van een nieuwe zoekmachine voor televisieprogramma's gelanceerd die luistert naar de naam Google Video Search. (http://video.google.com ) Tip: Tik in: Holland of Netherlands...

Hiermee kan gezocht worden met zoektermen uit de gesproken tekst in de programma's. Uitgesproken teksten in programma's worden niet door middel van spraakherkenning omgezet naar schrift, maar worden gehaald uit de ondertiteling voor doven en slechthorenden die met de tv-signalen wordt meegezonden. Dit systeem, ook wel closed captioning genoemd, werkt op een vergelijkbare manier als teletekst en wordt vooral in Noord-Amerika veel gebruikt. Gebruikers kunnen nu nog geen videofragmenten downloaden van de zoekresultaten, maar krijgen in plaats daarvan een screenshot te zien van de gevonden programma's. Voorlopig is een beperkt aantal televisiestations opgenomen in de zoekmachine: ABC, CBS, NBC, Fox, Fox News Channel, PBS en C-Span.

Ondertussen speelt Yahoo in op de nieuwe dienst door zijn eigen videozoekdienst een prominente plaats op de voorpagina te geven. Yahoo is van plan binnenkort het doorzoeken van ondertiteling mogelijk te maken en biedt al korte clips aan van de zoekresultaten.

(bron: Surfnet)

Meer nieuws...